A magyar piacon gyakorlatilag elsőként alkalmaz a JOLA központilag árajánlatkészítőket, akik feladata az ügyfelek minél gyorsabb és pontosabb kiszolgálása. Bazsó Gergely marketing vezetővel beszélgettünk.

Árajánlatkészítés gyorsan, pontosan, ingyen!

 

Mikor kezdték a kollégák a munkát?

Az első, központilag készült ajánlat 2015 szeptemberében a garázskapuk termékcsoportjában került kiküldésre, majd folyamatosan csatlakoztattuk be a különböző termékcsaládjainkat: beltéri ajtók, ablakok, bejárati ajtók, hőszigetelés, redőny és árnyékolástechnika, padló és parketta.

Mi volt a döntés oka és háttere?

Kettős oka volt.

A vevőink nagy része egy építkezés, lakásfelújítás kellős közepén tart, fontos neki, hogy otthonról, kényelmesen és gyorsan kapjon támpontokat a piaci helyzetről: mit, hol tud beszerezni és mennyiért, hogyan tudja a munkafolyamatokat egyszerűsíteni, melyik cégtől tudja a lehető legtöbb termékcsaládot beszerezni, annak érdekében, hogy ne kelljen 8 partnert felkutatnia. Mivel ők vagy sietnek, vagy sietni fognak, ezért fontos a gyorsaság.

Részünkről két fő oka volt, és most nagyon őszinte leszek: egyrészt az időhiány. A fiúk (az üzletvezetők) nagyon kemény munkát végeznek a boltokban, szerencsére nagyon sok vásárlónk és érdeklődőnk van, és mivel első a személyesen hozzánk betérő vevő, ezért gyakran csak 2-3 nap múlva tudnának megválaszolni egyes ajánlatokat. A másik: a szaküzletekben szakeladók vannak, akik gyorsan, pontosan, szakmailag megalapozottan válaszolnak, viszont bizonyos kérdésekre (pl formailag, kiegészítők ajánlására, stb.) idő hiányában sem tud
nak kitérni.

arajanlatiroarajanlatkeres

Mire kellett ügyelni a munkájuk kapcsán?

Első és legfontosabb természetesen a szakmaiság. Az árajánlatkészítőket termékmenedzsereink képezték ki, majd tartják őket azóta is folyamatos kontroll és utóképzés alatt. Gyárlátogatásra mennek, üzletekben töltenek gyakorlati napokat, és természetesen folyamatosan konzultálnak a boltokkal. Egy csapat vagyunk, egymás munkáját támogatjuk, ezt nagyon fontos éreznie mindenkinek

Árajánlatíró hölgyek

Milyen eredményeket mutat a központi ajánlatkészítés?

Büszkén mondhatjuk, hogy nagyon pozitív annak a hatása, hogy a minket megtisztelő árajánlatkérőket órák alatt tájékoztatjuk az esetek 93%-ban.

Könnyű volt az út?

Nem mondanám. Nyilván szinte szűz területre értünk, sokan nem jártak még előttünk. Lehetne mondani, hogy „mi olyan nehéz ebben, ki kell számolni és el kell küldeni”. Persze, ez részben igaz is, de mivel országos hálózat vagyunk, lassan 33 üzlettel,még ha a termékek ára hasonló is, a szolgáltatások és beépítői kapcsolatok  mindenhol mások. Vannak olyan beszállítóink, akik bizonyos területre nem tudják megoldani a logisztikát, és itt adott esetben belső vagy külső pluszfuvart kell megoldani. Ünnepek alatt, vagy a szezon különböző szakaszaiban a gyártási határidők változnak, érkeznek újdonságok, megszűnnek termékek… Ezt az ajánlatkészítőnek mind tudnia kell, és tudnia kell lekommunikálni az üzlettel, hogy mik a sajátosságok, amire figyelnie kell.

arajanlatkeresek

Milyen visszajelzések vannak a kollégák munkájára?

Azt hiszem, hogy összességében nagyon pozitív házon belül is, és ami sokkal fontosabb: a vásárlók részéről is. A vevők számára a gyorsaság és a könnyű elérhetőség nagyon fontos – természetesen a kedvező árak és a teljes informálás mellett. Kifejezetten meglepőnek tartják sokan, hogy az árajánlatkérésre egy személyes választ kapnak, sokszor szinte azonnal. És az telefonszám mögött is egy hús-vér, valódi ember ül, aki valóban foglalkozik az ügyével. Személyesség és gyorsaság. Ez a két kulcskérdés.

Nagyon jó érzés, hogy a kollégák (Martina, Mercédesz és Dávid) számára is pozitív tartalommal bír a munka. Nem automatikus, sablonos, monoton árajánlatkészítés, hanem bizony rengeteg személyes egyeztetés, pontosítás, tanácsadás. Így ez a feladatkör már gyakran inkább ügyfélszolgálat, mint ajánlatkészítés.

Mik a jövőbeni tervek?

Szerencsére rengeteg ötletünk van, és a vevőkkel való beszélgetések is nagyon sok tapasztalatot, ötletet adnak. Konkrétumokkal még nem szolgálnék, az legyen meglepetés.

Ne habozzon! Kérjen ajánlatot egyszerűen, gyorsan!

AJÁNLATKÉRÉS

Ezt olvasta már?
2016 őszén voltak 10 évesek zalai (zalaegerszegi és nagykanizsai) üzleteink.…
JOLA Hello Július akciók