Úgy tűnik, az idei tél komolyan veszi feladatát, és az elkövetkezendő hetekben ellát minket mínusz fokokkal nem csak éjszakára. Ha időben felkészültünk erre, és lakhelyünk is kellőképpen szigetelt, nem fogunk fagyoskodni. Ellenkező esetben, bizony fogyókúrába kezd a pénztárcánk…

A lakás szakszerű hőszigetelésen kívül léteznek olyan praktikák, melyek szintén hasznosak a takarékosság terén. Nem kell azonnal befűtenünk a lakást. Nem azt mondjuk, hogy inkább vacogjon, és így spóroljon, hisz az sem takarékosság, ha ennek köszönhetően gyógyszerre kell kiadnia a pénzt…

Ha visszagondolunk az idei decemberre, annak ellenére, hogy voltak hideg nappalok és éjszakák, jócskán volt részünk napsütésben is. Ilyen ragyogó napokon el a függönyökkel, fel a redőnyökkel! Napsugarak még adnak meleget ilykor, használjuk ki. Ráadásul a napsütés pozitív hatással van lelkiállapotunkra is, feltöltődünk, érezzük a sugarak ölelését. Ajánlott, hogy a függöny ne takarja el a radiátort, mert visszafogja a meleget – a függöny és az ablak közé zárul be. Mi meg nyerni szeretnénk a hőt, nem pedig veszíteni.

Az sem véletlen, hogy háziállataink, melyek a lakásban vannak, szeretnek a tűzhely, kandalló körül lábatlankodni, néha kishíján át is esünk rajtuk. Na vajon miért? Igen, pont azért! A tűz, hő melege főzés közben. Addig sem kell befűteni, míg főzünk. Nyissuk ki a szobák ajtaját, hadd jusson oda is a konyhai melegből.

Főzés közben azért figyeljünk oda, mert egy kis taktikával, még eközben is spórolhatunk. Akinek árammal működő tűzhelye van, tudja, hogy kell egy kis idő, míg a víz az edényben felforrósodik. Fogjuk a vízforralót, melegítsünk benne vizet. Ha az edény nem nagyon hideg, másodpercek elteltével már lobogó vizet kapunk. Vízforraló hiányában a mikró is megteszi ezt a szívességet. Újabban vannak hőtartó edények, melyek szintén értünk „dolgoznak”.

Megtakarítás

Ha már a meleg víznél tartunk – ne feledkezzünk meg arról, hogy ez nagyon sok esetben a fűtésszámla része. A zuhanyzásnál lehet ezzel spórolni – ha gyorsak vagyunk. Ha úgy érezzük, hogy kevés nekünk annyi, hogy csak végig csurgassuk magunkon a meleg vizet – válasszuk a fürdőkádat (ha van rá lehetőség). Itt jusson eszünkbe, hogy a kád nagyon hideg, és a beleengedett vizet gyorsan lehűti, melyet kénytelenek vagyunk forró vízzel kiegészíteni, ami persze pénz… Van egy apró trükk: kb 8 – 10 cm magasságig engedjünk csak tiszta forró vizet a kádba, majd csukjuk be az ajtót annyira, hogy résnyi nyílás azért maradjon, nem szeretnénk elpárologni. Legkésőbb 10 perc múlva a kád átmelegedett, a vizünk kicsit engedett forróságából. Most már jöhet az igény szerinti meleg – hideg víz hőarány keverése. Ráadásul, jó meleg van a fürdőszobánkban is. Így még gázbojlerünkkel is kíméletesen bántunk.

Ha már tartósan hideg van, fűtsünk, de okosan. A programozható termosztátok sokat segíthetnek nekünk takarékoskodni, ugyanis mi szabályozzuk a hőfokot. Nagyon praktikus szerkezetek, mert még az éjszakai hőt is tudjuk szabályozni, ha meg hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, levehetjük a minimumra. Máris elégedettek lehetünk magunkkal, még egy lépést tettünk takarékosságunk érdekében. Ezeket a berendezéseket – még a fűtés szezon előtt, és bizonyos időközönként át kell nézetni szakemberrel a későbbiekben előfordulható kellemetlenségek elkerülése végett. Azt viszont nem ajánlott, hogy teljesen lekapcsoljuk a fűtést, mivel az újboli felfűtés sok energiát és időt igényel.

Ezen kívül még radiátoraink által is lehetséges a hőmérséklet szabályozás. Érdemes lenne, egy termosztatikus szelepet szerelnünk a radiátorokra. Ajánlott, hasznos befektetés. Ennek köszönhetően, valóban tudunk spórolni, hisz mi döntjük el, hogy mikor mennyire legyen meleg.

Sok fázós ember van. Itt olyanokra gondolok, akik néha a nyár pár fok csökkenéssel már valami vastagabbat veszek magukra. Náluk előfordulhat, hogy éjszakára is alaposan befűtenek. Pedig, ha tudnák, hogy mennyire nem egészséges… Éjszakai alváshoz maximum 18 fok ajánlott. Legyen vastag anyagból készült pizsamája, egy melegebb takaró (vagy paplan + plusz pléd). Csukjuk be az ajtót, bent tartjuk a meleget éjszakára. Higgyék el, rengeteget lehet így is spórolni ezen évszak ideje alatt.

Reggel nyissuk ki ablakainkat, engedjünk be friss levegőt, ne féljünk attól, hogy kimegy a meleg. Ez nem csak egészséges – szükséges. Csak pár percről van szó, hamar felfrissül a lakás. Teljesen kihűlni nem fog, mert a falak tartják a meleget.

Figyeljünk arra, hogy a fűtőtest és környéke szabad legyen, legyen lehetőség a hő áramlására, ne akadályozza azt semmi. Mindez mit sem ér, ha radiátorunk levegős. Még fűtés szezon előtt nézessük meg szakemberrel, hogy minden gondtalanul működjön. Egy gázkazánnal fűtött lakásban a készülék pár év alatt megtelik porral, korommal. Ezáltal nagy mértékben csökken a működési hatásfoka.

Nem sokat érnek a fenti tanácsok, ha nyílászáróink nem szigetelnek megfelelően. Egy jól kiválasztott ajtóval, ablakkal szintén sokat spórolhatunk. Érdemes még a hideg beállta előtt átnéznünk, gondolnunk az említett területeket. Egy jól működő redőny – éjszakára leengedve – szintén sokat segít.

Nyílászárók szigetelésében segítségünkre lehet a boltokban kapható öntapadó szigetelőcsíkok. Ezek ajtók és ablakok szigetelésére egyaránt használhatók, ráadásul megfizethető áron kaphatók, mely összeg már idén megtérülhet.

Takarékosság terén számíthatunk a hőtükör segítségére is. Ez egy nagyszerű, megfizethető megoldás. Olyan öntapadós fóliáról van szó, melyet a radiátor mögé a falra kell feltennünk. A radiátorból áradó hőt visszatükrözi a szobába.

Nagyon hamar megfázhatunk, ha talpunk hidegben van, vagy hideg felületen járunk. Lakásunk gyakran használt területeire fektessünk szőnyegeket. Nem csak a hőérzetünk lesz magasabb, a hőfogyasztást is tudjuk ezáltal csökkenteni. Egy ízlésesen kiválasztott szőnyeg még a lakás díszítő eleme is lehet.

Fűtés által nagyon száraz lesz a levegő. Párologtassunk – egészségesebb közérzetet biztosít.

Ezt olvasta már?
Miután az ablakok, beltéri ajtók, redőnyök egyedi méretben készülnek, szinte…