Mielőtt belevágnánk egy lakás – vagy lakrész felújításába, szerezzünk információkat a kivitelezéssel, a berendezéssel kapcsolatban. Keressünk fel több nyílászáró internetes oldalt, böngésszünk kínálataik közt.

Egy kis konyhánál nagyon sokat segít a fal színe, az ablakok mérete, száma. Minél világosabbra vannak festve a falak, annál tágasabbnak tűnik a helység. Ha tehetjük, tegyünk több kisebb, vagy egy nagy (estleg dupla) ablakot konyhánkba. Ma már nagy a választási lehetőség. Kedvező árakon, különböző méretekben vásárolhatunk, sőt az egyedi méret is megoldható.

Ha fontos számunkra az összhang a megjelenésben, nagyon szép, színes fóliás ablakok mellett is dönthetünk. Számítsunk arra, hogy nem lesz könnyű dolgunk mintegy 44 színből választani. A természetes hatás sem marad el. Padlóburkolónak válasszunk olyan parkettát, mely szintén világos. Hangulatfelelősek, a világos színnek köszönhetően még tágabbnak érezhetjük a helységet. Kis helységeknél optimális megoldás.

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy étkezőnk és a konyhánk egy hatalmas helységként szerepel – az akár maga a kényelem is lehet. Itt nem fő szempont a falak színe, hisz a helység már alapból elég nagy. Különböző térelválasztó elemekkel két külön helységet tudunk létesíteni úgy, hogy mégis egyben vannak. Ízlésünket nem csak a berendezéssel tudjuk kifejezni. Különböző padlóburkolatok jelentősen fel tudják dobni a helység hangulatát. Ráadásul az egész lakás padlóját egy ugyanazon padlóburkolóval tudjuk ellátni, így teljes lesz az összhang.

Ha szeretünk gyönyörködni (virágos) kertünkben, nagyszerű megoldás a kertre nyíló hatalmas üvegablak, üvegajtó. Szintén itt, megemlíthető két erkélyajtó típus is, melyeknek köszönhetően sok fényt engedhetünk be lakásunkba. Mindemellett nagyon dekoratívak és nagy átjárhatósággal rendelkeznek. Ez a két típus a toló – bukó erkélyajtó és az emelő – toló erkélyajtó. Ezen – és más típusú erkélyajtókról bővebben itt olvashat.

Nyáron, nagy melegben, különböző árnyékolók segítenek fényt szűrni és a meleget mérsékelni. Egy színben is harmonizáló roló még kiegészítő eleme is lehet a helységnek. Zárt udvar esetén, nagyon meghitt, kellemes estéket tölthetünk nappalinkban, miközben hatalmas üvegajtónkon át, forralt bort kortyolgatva – az udvarra kihelyezett dekor mécseseink fényének pislákolását nézzük.

Lakótelepi lakásoknál nem mindig ilyen szerencsés a helyzet, sőt – kisebbek is a szobák. Helyezzünk a padlóra a konyhánál említett – optikai hatás érdekében – világos színű laminált padlót. Figyeljünk a lerakás irányára, ugyanis ha a szűkebb oldal fele néz, szintén tértágító hatást érhetünk el vele.

A hálószoba szintén egy olyan helység legyen, mely nyugalmat sugároz, pihentető alvást ígér. Legyen színharmónia a nyílászárók és a padló színei közt. Sőt, a padló színe sem elhanyagolható. Gondoljunk csak bele, milyen csodás látvány egy meleg barna – vagy natúr színű lucfenyő vagy borovi fenyő ajtó, egy fa ablak és egy jól kiválasztott parketta együttes látványa. Arról nem is beszélve, hogy milyen meleg, kellemes tapintása van a fának, mint anyagnak! Szinte semmihez sem hasonlítható, egyedi érzés… Olyan, mintha egy kis része a természetnek otthonunkban lenne.

Legtöbb ember – ha fürdőszoba padlóról van szó – szinte azonnal a csempére, a járólapra gondol. Nincs ezzel a padlóburkolóval különösebb gond, csak csúszós és nagyon hideg, ha nem padlófűtésünk van. A vinyl padló ma már elég elterjedt padlóburkoló, arról nem is beszélve, hogy 100% – ig vízálló. Teljes mértékben alkalmazható fürdőszobák padlójának burkolására is. Nyilván, teljes mértékben ez sem rendelkezik csúszásgátló felülettel, de biztonságosabb, mint az említett járólap. Ami még előny, hogy nem hideg felületre lépünk, amint kilépünk a fürdőkádból…

Ha úgy érezzük, hogy elérkezett a garázskapunk cseréjének ideje, válasszunk olyan színűt, mely passzol a bejárati ajtónk színéhez. Javasoljuk az aranytölgy színt, mely nagyon közkedvelt, és igazán kellemes szín.

Összességében nézve – mindegy, hogy mekkora a lakásunk, vagy hogy mely helységet szeretnénk felújítani. Egy kis odafigyeléssel, jó ízléssel – álom otthont tudunk teremteni akár néhány négyzetméterből is.

Ezt olvasta már?
Néhány apró házi praktikával sok pénzt megtakaríthatunk a fűtési szezon…